Η Δικηγορική Εταιρεία arrow ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ-ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ-ΑΡΘΡΑ arrow Υπολογισμός επιδόματος γάμου-Ιση μεταχείριση

Υπολογισμός επιδόματος γάμου-Ιση μεταχείριση

NOMIKO ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Αθήνα 18-7-2016

Επί του ερωτήματός αναφορικά με το επίδομα γάμου κατά τα προβλεπόμενα στην από 3-11-2015 κλαδική σσε τσιμεντοβιομηχανίας και τυχόν παράβαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης επισημαίνω τα ακόλουθα:
Κατά την αρχή της ίσης μεταχείρισης που απορρέει από τα άρθρο 22 παρ.1β του Συντάγματος και 288 ΑΚ, ο εργοδότης υποχρεούται να μεταχειρίζεται ομοιόμορφα και συνεπώς να μην εξαιρεί ορισμένη κατηγορία εργαζομένων από παροχές που δίδει σε αυτούς δυνάμει συμβατικής δεσμεύσεως (από επαχθή ή χαριστική αιτία) και όχι από νομική επιταγή, εκτός εαν η εξαίρεση δικαιολογείται από ειδικό, σοβαρό ή κατ' αντικειμενική κρίση λόγο (ΑΠ 1146/2004 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ).

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι στην περίπτωση παροχής που δίδεται με βάση όρο της κλαδικής σσε , γεγονός που αποτελεί νομική επιταγή αφού οι όροι των σσε επέχουν ισχύ νόμου, δεν τίθεται θέμα εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχειρίσεως.

Τουναντίον η διάταξη του άρθρου 4 του Συντάγματος που ορίζει ότι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, καθιερώνει όχι μόνο την ισότητα των Ελλήνων έναντι του νόμου, αλλά και την ισότητα του νόμου έναντι αυτών και συνεπώς δεσμεύει το κοινό νομοθέτη, όταν πρόκειται να ρυθμίσει ουσιωδώς όμοια πράγματα, σχέσεις ή καταστάσεις, να μη μεταχειρίζεται κατά τρόπο ανόμοιο τι περιπτώσεις αυτές, εισάγοντας εξαιρέσεις και κάνοντας διακρίσεις, εκτός αν αυτό επιβάλλεται από λόγους κοινωνικούς ή δημοσίου συμφέροντος. Επομένως αν γίνει με νόμο δικαιολογημένη ειδική ρύθμιση για μια κατηγορία προσώπων και αποκλεισθεί με αδικαιολόγητη δυσμενή διάκριση από τη ρύθμιση άλλη κατηγορία προσώπων, για την οποία συντρέχει ίδιος δικαιολογητικός λόγος ευνοϊκής μεταχειρίσεως, ή διάταξη που εισάγει τη δυσμενή αυτή διάκριση είναι ανίσχυρη ως αντισυνταγματική.
Η εν λόγω αρχή καταλαμβάνει και τους κανονιστικούς ορους ΣΣΕ ή ΔΑ, όπως εν προκειμένω, αφού , όπως προαναφέρθηκε και οι οροι αυτοί έχουν ισχύ νόμου άμεση και αναγκαστική κατά το άρθρο 7 παρ. 1 του Ν. 1876/1990. (ΑΠ 981/2011 ΔΕΝ 68,831)
Συνεπώς η εν λόγω διάταξη εμφανίζεται προβληματική, ελεγχόμενη κατά την αρχή της ισότητας και σε περίπτωση αμφισβητήσεως της συνταγματικότητάς της θα πρέπει να υπάρξει λογική αιτιολογία που να διαφοροποιεί τη παροχή του επιδόματος γάμου στους αναφερόμενους στο πεδίο ισχύος της εν λόγω σσε εργαζόμενους.
Τάσος Πασσάς


< Προηγούμενα Επόμενα >