Η Δικηγορική Εταιρεία arrow ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ-ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ-ΑΡΘΡΑ arrow Ευθυνη αναθέτοντος σε περίπτωση εργολαβίας Ν.4554/2018

Ευθυνη αναθέτοντος σε περίπτωση εργολαβίας Ν.4554/2018

Στο Νόμο 4554/2018 με τίτλο «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις- Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας -Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων -Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνονται και οι ακόλουθες ρυθμίσεις επί εργασιακών θεμάτων:

-Με το άρθρο 5 προβλέπεται επιβολή προστίμου 10.500€ κατά δεσμία αρμοδιότητα και χωρίς προηγούμενη ακρόαση, σε διαπίστωση από την Επιθεώρηση Εργασίας αδήλωτης απασχόλησης.
-Με το άρθρο 6 παρέχεται η δυνατότητα περιορισμού του προστίμου, εφόσον ο εργοδότης εντός 10 ημερών από την επιβολή του αποδεχθεί το πρόστιμο και παραιτηθεί των ενδίκων μέσων κατ' αυτού υπό τις ακόλουθες διακρίσεις:
i) αν προσλάβει τον εργαζόμενο με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον 3 μηνών το πρόστιμο περιορίζεται σε 7.000€,
ii) εάν η σύμβαση εργασίας είναι τουλάχιστον 6 μηνών το πρόστιμο περιορίζεται σε 5.000€ και
iii) αν η σύμβαση εργασίας είναι διαρκείας τουλάχιστον 1 ετους το πρόστιμο περιορίζεται σε 3.000€.
Περαιτέρω προβλέπεται η απαγόρευση μειώσεως του προσωπικού καθ' όλη τη διάρκεια των προαναφερθέντων κατά περίπτωση χρονικών διαστημάτων καθώς και οι εξαιρέσεις από την απαγόρευση αυτή. Οι ως άνω εκπτώσεις παρέχονται σε άπαξ διαπίστωση παραβάσεων και όχι καθ' υποτροπή. Η ισχύς της ανωτέρω ρυθμίσεως άρχεται από της εκδόσεως της σχετικής εφαρμοστικής ΥΑ (άρθρο 8)

-Με το άρθρο 9 του νόμου ορίζεται ότι σε περίπτωση αναθέσεως εκτελέσεως, στα πλαίσια επιχειρηματικής δραστηριότητας, οποιουδήποτε έργου σε εργολάβο ή υπεργολάβο καθιερώνεται αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη του αναθέτοντος το έργο με τον εργολάβο και τον τυχόν υπεργολάβο έναντι των εργαζομένων των τελευταίων για δεδουλευμένες αποδοχές, ασφαλιστικές εισφορές και αποζημίωση απόλυσης.
-Θεσπίζεται υποχρέωση του εργολάβου εγγράφου ενημερώσεως του αναθέτοντα για τυχόν απασχόληση υπεργολάβου και υποχρέωση του αναθέτοντα να λαμβάνει κάθε μήνα αποδείξεις καταβολής αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών του απασχολούμενου στο έργο προσωπικού.
Περαιτέρω προβλέπονται οι προϋποθέσεις αγωγής του αναθέτοντα κατά του εργολάβου και υπεργολάβου σε περίπτωση που ο αναθέτων αναγκαστεί να πληρώσει εργατικές αξιώσεις του προσωπικού των τελευταίων. Η αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη αναθέτοντα με εργολάβο/υπεργολάβο διατηρείται για 3 έτη από τη λήξη της εργολαβικής σύμβασης.
Οι ως άνω διατάξεις περί αλληλέγγυας και εις ολόκληρον ευθύνης αναθέτοντα και εργολάβου δεν ισχύουν στις περιπτώσεις δημοσίων συμβάσεων.
-Με το άρθρο 10 θεσπίζεται υποχρέωση αναγραφής στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ των απασχολούμενων και υπο καθεστώς μαθητείας ή πρακτικής άσκησης

Τάσος Πασσάς

< Προηγούμενα Επόμενα >