Η Δικηγορική Εταιρεία arrow ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ-ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ-ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ-ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ-ΑΡΘΡΑ

Δικαιούται άδειας ιδιωτικός υπάλληλος που έχει εκλεγεί μέλος δημοτικού συμβουλίου;

Οι δημοτικοί σύμβουλοι, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 8 του άρθρου 93 του Ν. 3852/2010 δικαιούνται να απουσιάζουν από την εργασία τους κατά τις ημέρες της συνεδρίασης:


Διαβάστε περισσότερα...

Ψηφιακή Οργάνωση του Χρόνου Εργασίας

ΝΟΜΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

                                               

          Στις 28/12/2023 δημοσιεύτηκε στο ΦεΚ (συνημμένο) η υπ΄άριθ. 113169/27-12-2023 ΥΑ του Υπουργού Εργασίας που περιλαμβάνει διατάξεις για την ψηφιακή οργάνωση του χρόνου εργασίας και επέκταση της σε άλλες επιχειρήσεις, επαναπροσδιορισμό  στοιχείων για καθορισμό διευθυντικών στελεχών και επανακαθορισμό όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων στο ΣΕΠΕ.

Διαβάστε περισσότερα...

Άδεια φροντίδας παιδιών

Aθήνα 21/12/2023

 

                    ΝΟΜΙΚΌ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ερώτημα : μπορεί ο εργοδότης να αρνηθεί σε εργαζόμενη τη λήψη εφαπαξ της άδειας φροντίδας τέκνου και να προτείνει τη χορήγηση αυτής τμηματικά;

 

                        

 



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ - ΤΗΡΗΣΗ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Αθήνα, 18/10/2023


Θέμα: Εγκύκλιος - Τήρηση ατομικού ιατρικού φακέλου εργαζομένων

Α. ΓΕΝΙΚΑ

Στόχος της παρούσας εγκυκλίου είναι η επικαιροποίηση των οδηγιών σχετικά με την τήρηση των Ατομικών Ιατρικών Φακέλων (στο εξής Α.Ι.Φ) των εργαζομένων, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, με σκοπό την αναβάθμιση του επιπέδου επίβλεψης της υγείας των εργαζομένων. Μέσω προτυποποιημένων υποδειγμάτων Α.Ι.Φ. και Βεβαιώσεων Καταλληλότητας των εργαζομένων, που εκπονήθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος, αλλά και της παροχής εναρμονισμένων με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κατευθυντήριων οδηγιών, η εγκύκλιος αποσκοπεί στη διευκόλυνση των Ιατρών Εργασίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, στην παροχή διευκρινήσεων προς τους εργοδότες σχετικά με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια και ταυτόχρονα στην ευχερέστερη άσκηση του ελεγκτικού έργου των Επιθεωρητών Εργασίας.

Β. ΙΣΧΥΟΝ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την τήρηση Α.Ι.Φ. περιλαμβάνει τις διατάξεις της νομοθεσίας για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία [Κώδικας Νόμων για την Υγεία & Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ) που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν.3850/2010 (ΦΕΚ 84 Α'), και ειδικότερες κανονιστικές πράξεις]. Εφαρμογή έχουν επίσης οι σχετικές με την προστασία προσωπικών δεδομένων διατάξεις, καθώς και ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας (ν.3418/2005).

Διαβάστε περισσότερα...

Επιβολή διοικητικών κυρώσεων απο την Επιθεώρηση εργασίας για παραβάσεις: α) βίας και παρενόχλησης β) ψηφιακής κάρτας

Αθήνα, 20/9/2023

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε Υπουργική Απόφαση που επικαιροποιεί την ήδη αντίστοιχη  ισχύουσα από 12/2019 με τα πρόστιμα επι παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας, συμπεριλαμβάνοντας και πρόστιμα για παραβάσεις της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία καθώς και των διατάξεων για την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Κρίσιμο στοιχείο που ξεκαθαρίστηκε με τη νέα ΚΥΑ είναι η παράμετρος του αριθμού  των εργαζομένων για τον υπολογισμό του ύψους των προστίμων. Ειδικότερα ορίστηκε ότι ο αριθμός των εργαζομένων που λαμβάνεται υπόψη, μεταξύ άλλων παραμέτρων,  για τον καθορισμό του προστίμου  είναι οι εργαζόμενοι στον τόπο του ελέγχου (πχ. έδρα, υποκατάστημα, παράρτημα κλπ) και όχι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων της επιχείρησης. Με το τρόπο αυτό αποκαταστάθηκε αδικία σε βάρος επιχειρήσεων με πολυάριθμο προσωπικό που επιβαρύνονταν άδικα με πολύ υψηλά πρόστιμα.

Διαβάστε περισσότερα...
<< Αρχική < Προηγούμενα 1 2 3 4 Επόμενα > Τελευταία >>
Αποτελέσματα 1 - 9 από 31